PROGRAM ZA MRŠAVLJENJE

Nekih posebnih razlika u programu vježbi za postizanje (veće mišićne) mase i mršavljenja – nema. Ono što je zapravo bitno, i pravi razliku je ishrana!

Sve ubrzaniji način života sa sobom je donio manjak vremena za pripremu obroka, pa se stoga pribjegava lakšim i bržim obrocima koji možda jesu ukusniji, ali su i nezdravi, previše kalorični (baš zbog svih tih dodataka i začina i ko zna čega sve ne u njima).

Ishrana je dakle bitna, ali ne u smislu dijete (čitaj: ne jedem ništa po cijeli dan), ili izbacivanja večere (to nikako!), već u smislu režima ishrane, pravilnog odabira namirnica i njihove pripreme.

Doručak – najvažniji obrok dana

Najvažniji je obrok dana jer doručak je taj koji organizmu daje onu prvu početnu energiju, pokreće tijelo i metabolizam. Zato je potrebno doručkovati čim prije, do sat vremena nakon buđenja, a ne par sati poslije jer tih par sati naš organizam je još uvijek uspavan, iako mi nismo. Što prije pokrenemo metabolizam, to prije će tijelo početi da sagorjeva kalorije.

Ovsene pahuljice su odličan izbor. Ko želi može dodati i nekog voća (po mogućnosti svježeg, nikako sušenog), malo orašastih plodova, sjemenke, itd. Jedite i jaja. Zašto ne? Pri tome samo pokušajte da ako ih pržite u tavi, da to bude na npr. kokosovom ulju (bez mirisa). Palentu takođe možete jesti.

Ručak

Koliko često tokom sedmice se jede riba? Riba je fantastična namirnica za glavni obrok, i svakako je treba jesti bar jednom sedmično. Odličan izbor je npr. tunjevina (ne iz konzerve – s tim u vezi, izbjegavati treba sve što je u konzervi: riba, mesni naresci, paštete), losos, oslić…

Može se lijepo ispeći u rerni, bez ulja naravno, na papiru za pečenje, sa npr. krompirom ili nekim drugim povrćem. Ukoliko planirate peći ribu sa krompirom, usitnite krompir dovoljno da se može lijepo ispeći istovremeno sa ribom ili ga prosto počnite peći ranije i kasnije dodajte ribu.

Pileće bijelo meso možete ispeći takođe u rerni, zajedno sa npr. batat krompirom.

Rižoto sa gljivama i omiljenim povrćem takođe je dobra ideja.

Ne preskačite večeru

Mnogi upražnjavaju pravilo da ništa ne jedu poslije 18:00. Kažu čak da im to prija, da ako nešto pojedu da im prosto smeta, da im je “teško” u stomaku.

Rješenje – pa nemojte jesti ništa teško uveče 🙂

Večerati se treba, iz razloga daljeg ubrzavanja metabolizma. Zadnji obrok u toku dana treba da bude 2-3 sata pred odlazak na spavanje, tako da ako namjeravate ići u krevet već oko pola 9, onda ok, zadnji obrok neka bude već u 18.

Greška koja se u ovom procesu “nejedenja poslije 18” stvara je sljedeća: jede se u 18, ode se na spavanje oko ponoći, nakon buđenja se vjerovatno ništa ne jede, možda samo popije prva jutarnja kava, i doručak na poslu je oko 10:30. Sve ovo znači da je tijelo ostavljeno bez svog “goriva” skoro 16 sati od čega je 7 sati bilo u stanju hibernacije (sna), a ostalih 9 sati je radilo. Može li se voziti auto bez goriva? Čisto sumnjam. Tako isto i tijelo koje nas “vozi” tokom cijelog dana.

Ono što se dešava u takvim situacijama je da se metabolizam uspori, jer organizam ne zna kad će dobiti svoj sljedeći obrok, a usporavanje metablizma nije ono što je nama cilj. Trebamo ga ubrzati.

Šta onda jesti uveče? Pa nešto lagano.

Npr. salata sa komadićima piletine. Ili skuvati jaja. Salata sa avokadom i malo posnog sira. Omlet sa posnim sirom. Sve su ovo lagani obroci koji neće smetati organizmu, koji se dosta brzo vare u tijelu što omogućava da osoba bez osjećaja težine u stomaku, ode na spavanje par sati nakon večere.

Uvedite obrok varanja

Različite dijete, režimi ishrane često ne uspjevaju iz prostog razloga što ih se ljudi ne pridržavaju u potpunosti, ne prihvaćaju novi način ishrane kao način života, već se trude da ispoštuju pravila te dijete određeni kraći vremenski period, i onda (čim stigne “dan D” ili dostignu željenu težinu) vrate se na način ishrane koji je bio ranije, a koji ih je i doveo do situacije da su nezadovoljni.

Ono što je bitno u procesu, kontrolisati i želju za nezdravom hranom i slatkišima.

Zato je potrebno jednom sedmično uvesti jedan (1) obrok kada će se pojesti nešto omiljeno, npr. pizza, ili neki kolač.

Nakon toga, sljedeći obrok treba biti u skladu sa novim, zdravim režimom ishrane. Ovim postupkom metabolizam se može samo još više ubrzati, ali samo pod uslovom da taj jedan obrok sedmično ne postane više obroka 🙂